Bizim blogumuzda ve diğer bloglarda küçük ve orta ölçekli işletmeler için pazarlama stratejileri ve pazarlama teknikleri gibi konuları incelediyseniz “içerik pazarlama” konusuna da mutlaka denk gelmişsinizdir. İçerik pazarlama, bir strateji olarak popülerlik kazanıyor olsa da herkes henüz tam olarak ne anlama geldiğini bilmemekte. Bu konuda size yardımcı olmaya çalışacağım.
İçerik pazarlamayı, “hedef kitlenin ilgisini çekmek ve bu kitleyle etkileşim kurmak için içerik üretme ve yayımlama tekniği” tanımıyla özetleyebiliriz. Ancak bu kavramı anlamak ve uygulayabilmek için birkaç parçaya bölmek gerekecektir:
1. Hedef Kitlenin Doğru Seçilmesi ve Dikkate Alınması
Bu madde, ilk bakışta kulağa çok basit bir şeymiş gibi gelebilir. Ancak çoğumuz bu konuyu es geçiyoruz. Ürünümüzün “herkese” ulaşmasını istiyoruz. Böylece hedef kitlemizi de sıradanlaştırıyor, beklentilerini göremiyoruz. İçeriğinizle ilgilenen kitlenin kim olduğunu belirlemeden o kitleyi ilgilendiren içeriği hazırlamak, oldukça zordur. İçerik pazarlama stratejileriniz, hedefler içermeli. Kimi kazanmaya çalışıyorsunuz? Türkiye’deki herkesi mi? Yoksa ürününüz belirli bir yaş grubuna veya belirli bir meslek grubuna mı hitap ediyor? Bunları ve bu kitleyi net bir şekilde tanımlamanızı sağlayacak olan tüm soruları baştan cevaplamalısınız. Bu şekilde gerçek kitlenize odaklandığınızda onların beklentilerini çok daha net öğrenebilir, adımlarınızı daha büyük bir kararlılıkla atabilirsiniz.
2. Hedefin Doğru Seçilmesi
İstediğiniz pazarlama stratejilerini geliştirmeniz için en önemli noktalardan biri de hedeflerinizdir. Yalnızca kimi kazanmak istediğinize değil, onları kazandığınızda ne yapacağınıza da baştan karar vermeniz gereklidir. Bir ürününüzü satın almalarını mı istiyorsunuz? Üye olmalarını mı istiyorsunuz? Bir konuda size destek olmalarını mı istiyorsunuz? Gideceğiniz yolu seçmeden önce nereye ulaşmak istediğinizi belirleyin.
3. Konunuzla İlgili ve Kıymetli İçerik Oluşturma
İçerik pazarlama hedeflerinize ulaşabilmeniz için içeriğinizin bu iki niteliğe sahip olması şarttır. Kitlenizde oluşturmak istediğiniz güvenilirlik ve liderlik hissiyatı, bu yoldan geçer. İçeriğinizi tamamen “reklam odaklı” hazırlarsanız ilgiyi, başka sitelerden (ç)alınmış “kopya içerikle” hazırlarsanız güvenilirliğinizi kaybedersiniz. İçeriğinizin kıymetini, özgünlüğü ve kitlenize sağladığı faydalar belirler. İnsanların araştırdığı ve paylaştığı içerikleri titizlikle hazırlamaya özen gösterirseniz, Google da kalitenizi algılayacak ve daha üst sıralarda çıkmanızı sağlayacaktır. Anahtar kelimelerle ve reklamlarla dolu bir içerikle ne Google’ın gözünde ne de hedef kitlenizin gözünde bir yere varabilirsiniz. Makale, haber, resim veya video; hazırladığınız içerik her ne olursa olsun kitlenizin ihtiyaçlarına yönelik olmalı.
4. Yayımlama
İçeriğin yayımlanması da en az oluşturulması kadar önemlidir. Pazarlama çalışmalarınız için içerik oluşturmanız iyi, güzel ama yayımlamadıktan ya da yanlış kanallardan yayımladıktan sonra faydalarını görmeniz mümkün değil. İçeriğinizi herkese açık bir bloga veya sektörünüzle doğrudan ilgili bloglara koyabilirsiniz. Hatta kendi web siteniz üzerinden dahi paylaşabilirsiniz. Burada en önemli unsur, içeriğinizin kaç kişi tarafından görüldüğü ve paylaşıldığıdır. Google tarafından hangi sıralamaya alınacağı da bu nedenle büyük bir önem taşır. Bu nedenle kitlesi, sizin kitlenizle mümkün olduğunca örtüşen, ancak eriştiği insan sayısı da bir o kadar yüksek olan kanalları tercih etmeniz tercih sebebidir.
5. İlgiyi Çekme ve Etkileşim Kurma
Eskiden etkin pazarlama uzmanlarının tek hedefi, en geniş kitleye ulaşabilen kanallarla (radyo, televizyon, vs.) iletmek istedikleri mesajı iletebilmekten ibaretti. Ancak son yıllarda gelişen ve yaygınlaşan teknolojiler ve trendlerle dijital pazarlamada odaklanmanın önemini ve değerini fark ettiler. Ürünlerine ilgisi olmayan bir sürü insana satış yapmaya çalışmaktan ziyade o ürüne ilgisi olan kitleyi hedef alabilme imkanı ortaya çıktı. Artık ürününüze ilgisi olan insanların Google aramalarında sizi bulması, sizin onları bulmanızdan daha kolay. Ancak bu ilgiyi çektikten sonra kaybetmemek için etkileşim kurmanız önemli. Müşterilerinizle iletişiminiz tek taraflı olmamalı, karşılıklı bir ilişki kurmalısınız. Tabii bunun yolu da günümüzde sosyal ağlardan geçiyor ve bunu başarmak, Facebook ve Twitter gibi kanallar sayesinde eskisinden çok daha kolay.
İçerik pazarlamanın yanı sıra etkin pazarlama stratejilerine değinen diğer makalelerimizi de okuyabilirsiniz.