Hedef Kitle Analizi
Mevcut ekonomik durum göz önüne alındığında “iyi tanımlanmış bir hedef kitle” her şeyden çok daha önemli gözüküyor. İsterseniz dünyanın en büyük şirketi ya da en çok satış yapan firması olun. Yeryüzündeki herkesi hedefleyemezsiniz. Kitleleri belirli segmentasyonlara ayırıp hedef kitle segmentasyonları oluşturmalısınız. Bu sayede küçük işletmeler dahi daha spesifik(niş) alanlara ayırdığı hedef kitleleri sayesinde büyük işletmeler ile rekabet edebilir hale gelir. Hedef kitle analizi yapabilmek işte bunun için çok önemlidir.
Birçok firma, hedef kitlesinin “ürünü ya da hizmeti ile ilgilenen herkes” olduğunu söyler. Bazıları ise biraz daha spesifikleştirir. İş yeri sahipleri, ev sahipleri, ev hanımları der. Ama bunların her ikisi de aslında çok geneldir.
Hedef kitle pazarlaması, sizin kriterlerinize uymayan kişileri hariç tutmak demek değildir. Bilakis, hedef kitle pazarlaması, kitlelerin diğer firmaları değil de sizi tercih etmesine yoğunlaşmanızı sağlar. Bu sayede, hedef kitle analizi, çok daha düşük maliyetli, etkili ve potansiyel müşterilerinize ulaşıp bir iş alanı yaratmanızı sağlar.
Örneğin, bir iç mimarlık ofisi, hedef kitle olarak 35-65 yaşları arasında, İstanbul’da yaşayan, aylık 5000 lira geliri olan ve kiracı olmayan kişileri hedefleyebilir. Hatta kitleyi daha da derinleştirerek banyo ya da mutfağını yenilemeyi düşünen ve otantik stiller ile ilgilenen kişileri dahil edebilir bu gruba. Bu kitle iki ana bölüme ayrılabilir: çalışan kitle ve 1950’liden sonra doğup emekli olmuş kitle.
Özetle, açık ve net bir şekilde tanımlanmış bir hedef kitle ile işletmenizi ya da hizmetinizi nerede ve nasıl pazarlayacağınızı bilmek çok daha kolaydır. Gelin şimdi de size hedef kitlenizi tanımlamak ve hedef kitle analizi yapmak için birkaç ipucu verelim.
Müşteri Tabanınıza Göz Atın!
Son zamanlardaki müşterileriniz kimler ve neden sizi tercih ettiler? Bu kişilerin ortak karakter özelliklerine ve ilgi alanlarına bakın. O kişiler sizden satın aldıysa onlara benzeyen diğerleri de alabilir.
Rekabetinizi Kontrol Edin!
Rakipleriniz kimler? Rakiplerinizin hedef kitlesi kim? Aynı markete girip aynı hedef kitleyi belirlemeyin. Onların gözden kaçırdığı niş bir alan bulmalısınız.
Ürününüzü/Hizmetinizi Analiz Edin!
Tüm ürünlerinizin ya da hizmetlerinizin özelliklerini bir liste haline getirin. Ardından ürününüzün ya da hizmetinizin faydalarını sıralayın. Mesela, bir grafik tasarımcı kaliteli bir tasarım hizmeti sunabilir. Fayda, profesyonel bir şirketin resmidir. Bir profesyonel resim ise daha fazla müşteriyi cezbeder ve sizi daha güvenilir ve tecrübeli gösterir. Sonuç olarak, “kaliteli tasarım faydası” daha fazla müşteri çeker ve bu daha çok para demektir.
Faydaları sıraladığınız bir liste yaptıktan sonra, bu sefer de sizin ürün ya da hizmetinizin faydasına ihtiyaç duyan kitlelerin listesini yapmaya başlayın. Örneğin, bir grafik tasarımcı müşteri tabanını artırmak isteyen işletmeleri hedefleyebilir. Bu hala çok geneldir ama en azından bir başlangıç noktasıdır.
Daha Spesifik Demografik Kitleler Seçin
Sadece ürününüzü ya da hizmetinizi satın alacak kişileri hedeflemeyin, bunları almaya meyilli kitleleri de göz önünde bulundurun.
Şu faktörler üzerinde biraz düşünün mesela;
- Yaş
- Konum
- Cinsiyet
- Aylık gelir
- Eğitim seviyesi
- Medeni durum
- Meslek
Kitlenizin Psikografiği Üzerinde Durun
- Kişilik
- Tutumlar
- Değerler
- İlgi alanları ve hobiler
- Yaşam tarzları
- Davranışlar vs.
Ürününüz hangi kitlenin yaşam tarzına daha çok uyuyor mesela? Sizin ürününüzü ne zaman ve nasıl kullanacaklar? Ürününüzün hangi özelliği hedef kitlenizi daha çok cezbediyor? Hangi iletişim kanalları daha çok işe yarıyor? Hedef kitleniz gazete mi okuyor, internetten mi araştırıyor, yoksa etkinliklerde mi bulunuyor? Bunların hepsi inanın çok önemli.
Kararınızı Değerlendirin
Hedef kitlenizi belirlediyseniz aşağıdaki soruları değerlendirdiğinizden emin olun:
- Yeteri kadar insan hedef kitleme dahil mi?
- Hedef kitlem ürünümden ya da hizmetimden yeteri kadar faydalanabilecek mi? Ürünüme ya da hizmetime ihtiyaç duyacaklar mı?
- Hedef kitlemin karar alma mekanizmasını anladım mı?
- Hedef kitlemin ürünümü satın almaya gücü yetiyor mu?
- Hedef kitlem kolay ulaşılabilir mi?
Hedef kitlenizi çok bölmeyin! Unutmayın, birden fazla niş pazarınız olabilir. Pazarlama mesajınızın her bir niş için farklı olup olmaması gerekip gerekmeyeceğini düşünün. Aynı mesajla her nişe etkili bir şekilde ulaşabiliyorsanız, o zaman belki de pazarınızı çok böldünüz. Ayrıca, kriterlerinizin tümüne uyan sadece 50 kişi olduğunu düşünüyorsanız, belki de hedef kitlenizi yeniden değerlendirmeniz gerekir. Asıl hüner mükemmel dengeyi bulmaktır.
Kendinize “iyi de bu bilgilerin hepsini nasıl bulacağım” diye sorabilirsiniz. İnternet üzerinden basit aramalarla bu soruların cevabına kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca çeşitli dergilere, makalelere, blog yazılarına göz atıp hedef kitlenize ait sonuçlar çıkarabilirsiniz. Hedef kitlenizin içinde bulunduğu anket sonuçlarını inceleyebilir hatta kendiniz bir tane hazırlamayı bile düşünebilirsiniz.
Hedef kitlenizi tanımlamak gerçekten zor bir bölüm. Fakat bir kere tanımladınız mı, hedef kitlenize ulaşmak için ne yapmanız gerektiğini çok iyi bileceksiniz. Hedef kitlenizi tanımlayarak hem para kazanın hem de yatırımlarınızı dönüştürün.
Hedef kitle analizi konusunda yardıma ihtiyacınız olursa bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Hedef kitlenizin ihtiyaçları doğrultusunda size web sitesi tasarlayabilir, reklam desteği verebiliriz.
0 Yorum