Günümüzde bir blog sahibi olmak çok basit. Blogunuzu ücretsiz yazılımlar ve İnternet aracılığı ile bulabileceğiniz bir çok kaynak ile saniyeler içerisinde bile kurabilirsiniz. Ancak bundan sonra işler biraz daha zorlaşıyor. Blogunuzu sadece kendiniz için oluşturmuyorsanız, insanlarında okumasını ve takip etmesini istiyorsanız, içeriklerinizi sağlam tutmalısınız. İsterseniz tek kişi olun, isterseniz geniş bir yazar kitleniz olsun eğer siz içeriğe yeterince önem vermezseniz ziyaretçi kitleniz oluşmaz ve kendi yazdığınızı yalnızca kendiniz okursunuz. Genellikle yeni başlayan blog yazarları için tavsiyeler yazısının yararlı olacağını düşündüğümüz 9 ipucunu sizler için derledik.
Bu arada siz sadece kendim için yazıyorum diyorsanız direk dokuzuncu maddeye geçmenizi tavsiye ediyoruz, diğer maddelerle vakit kaybetmeyin. Hazırsanız blog yazarları için tavsiyeler kısmına geçiyoruz.
1- Kimin için yazıyorsunuz?
Hedef kitlenizi belirleyin yoksa onlarla iletişim kuramazsınız. İnsanların yazdıklarınızı okumalarını sağlamak için onların zevklerine göre makaleler yazmalısınız. İlk başlarda insanlar yazdıklarınızı tam olarak beğenmeyebilir. Hedef kitlenizde görmeyi ummadığınız insanlara rastlayabilirsiniz ancak korkmanıza gerek yok, bu olay gayet doğaldır.
Oluşturduğunuz içerikler sizin istediğiniz kitleden farklı kitleleri etkileyebilir.
2- Alıntı yapın, kopyala-yapıştır asla
Blogunuzu oluşturmaya yeni başladıysanız, bir süre sonra bunun gerçekten zor bir iş olduğunu anlayacaksınız. İlk başlarda günde iki üç yazı yayımlarken, haftada iki üç yazı daha sonra ise ayda iki üç yazıya inip korkuya kapılabilirsiniz. Bu yüzden blog boş kalmasın diye oradan buradan alıntı yapmaya ve kopya içerikler paylaşmaya başlayabilirsiniz. Bu durum blogunuzu öldürür.
Bunun nedeni ise artık günümüzde kopya içeriklerin orjinallerine ulaşmanın çok basit olmasıdır. Sizin kendi ürettiğiniz içeriklerinizle alakalı bilgi verici ve eğlendiren alıntılar yapıp kaynağını da belirtirseniz insanlar blogunuza daha pozitif bakabilir.
3- Samimi ve mümkünse eğlenceli yazın
Yazacağınız makale çok fazla bilgi içermiyorsa, eğlenceli ve samimi bir yazı olmasını sağlayın. Konu insanların ilgi alanlarının dışında olsa bile samimi bir makaleyi okumaktan sıkılmayacaklardır. Yazı içerisine fazla abartmadan bir kaç espri eklemek gayet işe yarar. Ancak bu espri durumunu fazla abartırsak bu durum ciddi bir itibar kaybına neden olabilir. Esprinin tam ortasını bulamazsanız insanlar yazılarınızı çok cıvık ve çocuksu bulabilir. Espri anlayışınızı çevrenizdekiler beğeniyor olabilir ancak bu anlayışı yazıya dökmek kolay olmayacaktır.
4- Konuya değer katın
Haber tarzında makaleler paylaşırken haberi ilk yayımlayan kişi olmak çok büyük önem taşır ancak bu durum herkes için çok zordur hatta imkansız bile diyebiliriz. Bu işi profesyonel olarak yapan TV kanallarıyla yarışmak, hem de yeni bir blog için imkansızdır. Yapabileceğimiz en iyi şey yeni yayımlanmış son dakika haberlerini kendi blogumuzu alıntı yapmaktır. Ancak kopya içerik çukuruna düşmemek için haberlere kendi yorumunuzu eklemeniz çok faydalı olacaktır. İnsanların birçoğu o haberi kaynağından okumuştur zaten. Eğer siz kendi blogunuzdaki alıntı haberin de okunmasını istiyorsanız kendinize özgün yaratıcı yorumlarla haberi süslemelisiniz.
5- Uzmanlık alanınızı netleştirin
Tahmin edebileceğiniz her türlü konu ile ilgili en az 10 tane blog vardır. Yani bir blog oluşturacağınız zaman emin olun ki o konu ile ilgili yayım yapan tek blog siz olmayacaksınız. Uzun süredir yayım yapan bloglarla rekabete girebilmek için en iyi yol paylaşımlarınızı dar bir konu içerisinde toplamalısınız.
Örnek olarak siz hiç düşünmeden teklonoji temalı bir bloga kimsenin ihtiyacı olmadığını söyleyebilirim, zaten milyonlarca var. Çok büyük bir fark katcağınızı düşünmüyorsanız teknoloji gibi çok büyük bir dal üzerine yayımlar yapmak yerine onun alt dalı olan cep telefonları üzerine yayımlar yapabilirsiniz. Bu sayede konuyu daraltmış olursunuz, fakat bu da yeterli olmayacaktır, daha fazla daraltmaya çalışın. Mesela mobil işletim sistemleri olabilir. Çok fazla şeyden bahsederseniz blogunuz o kadar dağılacak ve kimse tarafından ciddiye alınmayacaktır. İşte siz konunuzu daraltarak rekabetin daha yumuşak geçtiği alanlarda yarışır ve uzman olabileceğiniz konulara odaklanırsınız, insanların daha çok ilgisini çekecek makaleler oluşturabilirsiniz.
6- Okuyucuya saygı gösterin
Eğer bu işe değer veriyorsanız bu iş içerisinde en büyük değeri okuyucularınıza vermelisiniz. Bol bol makale yazmaya özen gösterin, her gün yazamıyorsanız en azından haftada bir makale yayımlamaya çalışın. Haftalık özgün makale sayınız minimum bir olmadan blogunuz pek ciddiye alınmayabilir. Yayımladığınız makale ne kadar çok olursa okuyucularınız o kadar fazla olacaktır.
Okurlarınıza kesinlikle baştan sağma makaleler paylaşmayın. Basit bir işe kaçarak, kötü içerikleri okurlarınıza okutmayın, kulaktan kulağa yapılan reklamı işe yaramaz diye düşünmeyin. Kaliteli bir makalenizi okuyan bir insan size onlarca farklı okuyucu kazandırabilir. Öte yandan kötü makaleler yüzünden kaybettiğiniz okurlarınızı geri kazanmanız ise sandığınızdan zor olacaktır. Fazla makale paylaşımı ile başlayıp sonradan yavaşlayan bloglar da okurlarını kaybedebilir. Kaybedilmiş bir okuru tekrardan kazanmak çok zordur.
Aktif bir Twitter kullanıcısıysanız dediğimizi daha iyi anlayabilirsiniz. Atacağınız kötü bir tweet’den sonra takipçi sayınızda azalma olması en büyük örneklerden biri.
7- Sinirlerinize hakim olmayı öğrenin
Sanal alemin günümüzde kazandırdığı en iyi artılarından biri insanların çok kolay bir şekilde birbirleriyle paylaşımda bulunabilmesidir. Şimdilerde herhangi bir konuya yorum yazmak çok basit. Bütün blog sahiplerinin ilk istediği şeylerden birisidir makalelerine yorum yazılması.
Ancak bütün yorumlar istediğiniz türde olmayabilir. Bildiğiniz gibi sanal alem, kimi insanların içindeki kötü hisleri çok basit bir şekilde dile getirmelerine imkan sağlıyor. İyi yönden bakamayan, eleştirinin dozunu kaçıran ve hatta hakaret içeren sözleri basit bir şekilde paylaşan insanların sayısı çok fazla.
Siz de blogunuza ilgi gösteriyorsanız, büyük ihtimalle bu tür yorumlarla karşı karşıya kalacaksınız. Bu durumda yapılan en büyük hata ise bu tür yorumlara aynı türde cevaplar vermektir. Yorumu yazan okur, yorumu yazdıktan sonra unutacak, sizin unutmanızda en fazla bir kaç gün sürecek. Ancak İnternet’in bunu unutması çok uzun sürecek ve bunu uzun yıllar kendi bünyesinde barındıracak.
Bu tür yorumlarla karşılaşırsanız görmezden gelmeniz sizin için en ideali olacaktır. Eğer yoruma yanıt verirseniz bu işin çığırından çıkma ihtimalini düşünmeli ve kendinize hakim olmalısınız. Zaten yorum haksız ve gereksiz eleştiriler içeriyorsa diğer okurlar buna tepki gösterecektir. Ancak okurlarınızda bu yoruma tepki göstermiyor hatta destek veriyorlarsa belkide hata sizdedir, bu durumda hatalarınızdan ders çıkarmalısınız. Özet olarak yorumlara kulak verin, boş yere tartışmaya girmeyip kendinize hakim olun ve bu eleştirilerden kendinize ders çıkarın.
8- Hepiniz bu blog, bu blog hepiniz için
İş hayatı, kişisel yaşam falan derken blogunuza makale yazmakta zorluk çekebilirsiniz. Ama bu işi illaki tek başıma yapacağım diye bir düşünceye kapılmamalısınız. Son günlerde ülkemizde bloglar artık çok yazarlı sisteme geçiş yapıyor. Trendin bu yönde ilerlediği için değil, aynı platform üzerinde makaleler yazan blogcuların daha güçlü bir blog ortamı yaratmak için bir araya gelip daha iyi bir iş çıkarttıklarından kaynaklanmaktadır. Bu çok yazarlı bloglar zengin içerikler ve ortak bir bakış açısıyla daha çok ilgi çeken makaleler oluşturabiliyorlar. Emin olun çevrenizde sizinle aynı bakış açısına sahip blog yazarları bulabilirsiniz. Eğer başka insanlarla birleşirseniz ortaya okurları daha çok bilgilendiren ve eğlendiren makaleler çıkacaktır. İmkanınız varsa ve blogunuzdan gelir elde ediyorsanız profesyonel olarak bu işi yapan insanlardan da yardım alabilirsiniz. Bu tür insanların yazıları daha kaliteli olacaktır. Bloga maddi yatırım sağlarsanız bu durumdan iyi gelir elde etmeniz o kadarda zor olmayacaktır.
9- Yazarken Eğlenin
İster yalnızca kendinizin okuduğu bir bloga sahip olun isterseniz de büyük kitlelere ulaşmayı başarmış bir bloga sahip olun ne olursa olsun makalelerinizi yazarken eğlenebilmelisiniz. Siz yazarken eğlenemiyorsanız belkide üzerinde çalışmanız gereken iş bu değildir. Şansınız çok fazla yanınızda değilse bu blog işinde ilk başlar kazancınız istediğiniz düzeyde olmayacak. Kazanabileceğinizin bile garantisi yok. Ancak yüzde yüz denemeniz gereken bir iş ve denerken size yardımcı olacak şeyse yazarken eğlenmektir. Yazdığınız makaleler sayesinde okurlar ve kendiniz arasında köprü oluşturursunuz yani siz yazarken keyif alıyorsanız onlarda okurken alacaktır. Muhakkak içimizde tecrübesi çok yüksek yazarlar vardır. Bu bahsettiğimiz konular çok önemlidir ancak bunlarla sınırlı değildir. Eğer bu konu ile ilgili fikirlerinizi yorumlara dökerseniz biz ve tecrübe edinmek isteyen insanlar bunlardan ders çıkarabilir.