Yepyeni harika bir web siteniz var ama ömrü ne kadar?
Geçtiğimiz 5 yılda Web’te yaşanan değişimler nedeniyle bir web sitesinin ömrü 3 yıla kadar düşmüştür ve çoğu uzman 3 yıl önceden web sitenizin tasarımını düşünmeye ve planlamaya başlamanız gerektiğini söylemektedir. Teknoloji çok hızlı ilerlemektedir ve bununla birlikte web dilleri sürekli değişmektedir, tarayıcılar ve cihazlar değişmektedir, internet standartları ve sunucular değişmekte ve bununla bilirlikte 3 yıl önceki kodlarda yapılacak küçük değişiklikler yetersiz kalmakta bunun sonucunda da eski kodlar web sitenizi yavaşlatabilmekte ve yeni cihazlarda düzgün görüntülenememektedir. Sizin kontrolünüz dışındaki bir eklenti güncellendiğinde, web sitenizi etkileyebilmektedir. Web sitesi ne kadar eskiyse, o kadar çok güncelleme ve onarım ihtiyacı olmaktadır. Tıpkı Iphone telefonlarda olduğu gibi bazı özellikler hiç desteklenmemeye başlayabilir ve güncellenemeyebilir. Web siteniz sürekli evrim geçirmektedir.
İlk Ipad’in sadece 7 yıl önce piyasaya çıktığına inanmak güçtür. O dönemde, Iphone kullanımda olan tek akıllı telefondu ve mobil internet dolaşımı oldukça düşüktü. O zamandan beri kullanıcılar akıllı telefonlarını 2 defadan fazla yenilediler ve bugün mobil cihazlar üzerinden internet kullanımı % 60’lara ulaşmıştır. Ekran çözünürlüğü de son 5 yılda 2 katına çıkmıştır bu da 5 yıl öncesinin bir web sitesinin tarayıcıda küçük görüneceği anlamına gelmektedir. 5 yıl içinde web nasıl görünecek?
Bizler Bulrog Web Tasarım’da modern geliştirme kodları kullanmaktayız. Yazılımcılarımız sürekli öğrenerek en son teknolojiyi uygulamaktadırlar. Bu da web sitenizin olabildiğince uzun ömürlü olacağı anlamına gelmektedir. Maalesef, yazılımcıların yetenek ve bilgilerinde büyük değişkenlikler görülebilmektedir tıpkı web geliştirici firmalarda olduğu gibi. Farkında olmayabilirsiniz ki, Günümüz hazır şablon kullanıcıları fazla kod yazamazlar ve Web’ten çok az anlarlar. Maalesef, bu kişilerden herhangi birisi kendisine geliştirici diyebilmektedir. Bizim geliştiricilerimiz, en az 10 yıl tecrübeye sahip, sürekli kendini yenileyen, geliştiren ve araştıran geliştiricilerdir. Unutmayınız ki, daima ödediğiniz kadar paranın karşılığını alırsınız. Uzman bir firma ile çalışırsanız, uzun dönemde kazanırsınız. Başarı için kestirme yollar yoktur.
Bir web sitesi yaparken, bunları akılda tutun:
Genellikle şirketler bir web sitesi yaptırırlar ve sonsuza kadar çalışacağını ve başka bir şey yapılmasına gerek olmadığını düşünürler. Unutmayın ki, web siteleri sürekli evrim geçirirler. Değişiklikler gerekecektir, sorunlar ortaya çıkacaktır. Sizin dışınızda değişiklikler olduğunda, yeni cihazlar ortaya çıktığında, tarayıcılar değiştiğinde, kullanıcı ara yüzleri değiştiğinde, web sitenizin de uyumlu değişikleri geçirmesi zorunludur. Google SEO için algoritmasını güncelledikçe, sizin de web siteniz güncellenmeli yoksa arama sonuçlarında en sona gerilemekten kurtulamazsınız. Bakımlarının yapılması gerektiğini de planlamaya dahil edin. 3 ila 5 yıl içinde büyük değişimler yapılması gerektiğini düşünerek planlamanızı yapın. Ömrünü uzatmak için profesyonellerle çalışın. Web siteleri firmanızın dünyaya açılan yüzüdür ve en önemli pazarlama aracıdır.
Birisi web sitenizi ziyaret ettiğinde, muhtemelen hayal ettiğiniz gibi web sitenizi incelemiyorlar. Eğer kullanıcılar sitenizi ziyaret ettiğinde rahat bir şekilde onu kulanamıyorlarsa, o müşteriyi kazanma konusundaki tek şansınızı kaybetmiş olabilirsiniz. Mobil web kullanımı konusundaki istatistikler hızlı bir şekilde yükselmeye devam ederken soru şu: bugün her türlü cihazda web sitemin görünür olmasını nasıl sağlayabilirim? Bu probleme pek çok çözüm var ve biz Bulrog Web Tasarım olarak bunların nerdeyse tamamını 5 yıllık tarihimiz boyunca kullandık. Her birinin artıları ve eksileri olsa da, bugün en iyi çözümü üretebileceğimiz net bir yol var.
Web tarihinin ilk yıllarında, sitelerin pek çok tarayıcıda test edilmesinin gerektiği tarayıcı savaşları vardı. Bu hala böyle olsa da, çoğu web yazılımcısı bu potansiyel sorunları çözmek için bir dizi araç ve teknik geliştirmişlerdir. Ancak, tam da web tasarımının güvenceye alındığını düşündüğün sırada, mobil tarama sahne almıştır. Hem de beklentilerin çok üzerinde bir etki yaratmıştır.
2009 ve 2012 yılları arasında mobil kullanımı % 0.06 dan % 12 ye sıçramıştır ve her ay bu yükselişini sürdürmektedir. Her 10 insandan 1 i web sitenizi mobil cihazdan ziyaret etmekteydi dolayısıyla web sitenizin bu insanlara görünür olmama riskini almamanız gerekir. Bugün gelinen noktada mobil cihazlardan web sitelerine erişim sabit cihazlardan erişimi geçmiştir.
İlk başta, mobil taramaya cevap olarak ana web sitesinden ayrı olarak spesifik bir mobil site düşünüldü. Bazı durumlarda bu iyi bir çözüm olsada, nerdeyse her zaman yanlış bir rotaydı. Mobile özel teknoljileri (yer belirleme, zil tonu ve dahili kamera gibi) çok maliyetli olan ayrı bir mobil site yapmak yersizdir.
Mobil spesifik bir web sitesine kullanıcıları yönlendirme hususunda olan bir diğer büyük problem, kullanıcıların hangi cihazda olduğunu tespit etmek için kullanılan teknikler tamamen kusurlu. Tarayıcı koklama denen teknik (cihaz tespit edici de denen) kullanıcı ajan sicimini inceler ve bunu bilinen cihazlar veri tabanı ile eşleştirir. Ziyaretçi cihaz veri tabanında bulunuyorsa, kullanıcılar sitenin mobil versiyonuna yönlendirilirler. Bununla ilgili problem açıktır: ya kullanıcı henüz veri tabanında olmayan bir cihaz kullanıyorsa?
Mobil hedefleme ve yeniden yönlendirme ile ilgili en önemli problem, cihazların mobil dünyada boyut olarak çeşitlenmesidir. Tabletlerin popüleritesi artmaya devam ettikçe, yeni sorunlar ortaya çıkmaktadır. Ya tek bir web sitesinin tüm bu cihazlara hizmet verebilmesini düşük maliyetli bir yolu varsa?
Hikayemizin kahramanını gir: Mobil uyumlu web tasarımı. Temel olarak mobil uyumlu web tasarımı, ortam sorgulamalarını kullanarak cihaz ekran boyutuna göre ayarlanabilir taslaklar oluşturan bir CSS3 tekniğidir. İçerik, en önemli bilgileri erişilebilir yapmak ve önceliklendirebilmek için tamamen değiştirilebilir ya da kaldırılabilir.
Son adım, büyük görseller, kullanılmayan dosyalar ya da mobil kullanıcılar tarafından görülemeyecek aşırı veri yüklememek olmalıdır. Sırf kullanmış olmak için duyarlı tasarım kullanılmamalıdır. Mobili ön plana alan yaklaşımla kullanılmalıdır. Bu güçlü teknik aynı zamanda sürekli iyileştirme olarak bilinmektedir ve öncelikle mobil siteye hizmet verdiğin ve sonra diğer özellikleri ihtiyaç oldukça yüklediğin anlamına gelmektedir. Bu, kullanıcılar için yükleme zamanlarını kısaltacak, bant genişliği kullanımını azaltacak ve sitenin güçsüz cihazlarda bile hızlı çalışmasını sağlayacaktır.
Sonuç, mobil sitenin hızına sahip, her türlü cihaz boyutuna hizmet edebilen ve güncellemesi kolay bir web sitesidir. Bulrog Web Tasarım uzmanları olarak, mobili ön plana alan mobil uyumlu web siteleri geliştirmekteyiz. Gelecek web sitenizde bizimle çalışmak için hemen iletişime geçin.